Holiday Clowning – vakantie clownen

Vakantie in Suriname. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan …

Ik was van plan op twee locaties te gaan spelen deze vakantie. Ik heb op verzoek van de clowns hier in Suriname 2 keer meegespeeld. Een middag in het ‘s Lands Hospitaal en het St Vincentius ziekenhuis. We speelden zo mooi met elkaar en met de kinderen. Een spelsituatie blijft me bij … ons bezoek langs de steeds groter wordende Granmang. Die op zijn troon zat en steeds groter werd en de glimlach groeide mee.
Een weekje later heb ik in Huize Betheljada meegespeeld met alledrie kersverse cliniclowns Suriname. De werkplekken zijn niet onbekend. Ik heb in 2012 en 2013 ook in Huize Bethelajada, Diakonessen ziekenhuis, ‘s Lands Hostpitaal, AZP en St Vincentius gespeeld.

Of het verschil uitmaakt waar je speelt vroeg iemand mij … totaal niet. Kinderen zijn kinderen dus of het nou in India, Brazilie, Nederland of Suriname is… Qua spel maakt het voor de clown niet uit. Je zoekt overal het contact op, spiegelt en improviseert. Altijd en overal is dat proces even boeiend avontuurlijk en spannend.

Op verzoek van een goede kennis ben ik ook naar Frans Guyana – St Laurent du Maroni afgereisd. Daar mocht ik spelen op een kinderdag speciaal georganiseerd voor de kinderen van de werknemers van SEFOG. Ook een belevenis die voelde als thuiskomen. Twee jaar geleden was ik daar ook als mezelf maar deze keer als clown. Ik had voor deze feestgelegenheid speciale attributen meegenomen. Het werd dus een feest. Ik heb contact gezocht en gemaakt met de kinderen groot en klein.
Ik heb Frans, Nederlands, Surinaams-Neger/Engels, Jabbertalk en Arrowaks gebruikt. Een oud vissersliedje heb ik omgebouwd en er mijn eigen tekst in gedaan. De baas vertelde mij dat hij ontroerd werd van het spel met de kinderen.
Als clown weet je vaak niet voor wie je speelt.

ahoy_ahoy_Boem_St_Laurent_du_Maroni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *