Tarantella Azurro di Babbina

Lang geleden keek ik naar de Godfather. Godfather I, Godfather II, Godfather III. Als ik iets bij iemand voel, zie of ervaar kan ik vaak in de huid kruipen van die persoon of dat karakter. Ik heb ook vaak de Godfather na gedaan. Op het HBO-CMV hebben we met een grote groep studenten uit verschillende klassen en deelopleidingen een fantastisch Italiaans feest georganiseerd. Het begon al weken vooraf …levende reclame verhalen uitspelend in de aula. Familie X tegen family Y. Er werden posters opgehangenn… over drie weken … de finale op het “Festa Balla”.

Hoe kom ik hierop? Vanochtend kwam ik samen met mijn collega in een klein kamertje terecht. Een meisje van een jaar of 1. … ik kon niet zo gauw thuisbrengen welke taal mama tegen haar dochtertje sprak. Espagnol? No No Italiano. Ah… Boem en Pantalon hadden hun “taal” al naar jabbertalk toe omgezet. We zijn in alle rust, ritmisch aan het scannen: voelen kijken en zien. Meisje is nog wat angstig voor alles wat er nieuw binnenkomt: een dokter? een verpleegkundige? Boem en Pantalon nemen rustig de tijd om aan te komen en samen te zijn. Het is soms stil maar ons ritme tikt door …

Bij voldoende rust en stilte stroomt de verademing vanzelf de ruimte in. Mama rustig, Meisje rustig, Clowns in de Verwondering en Rust. Het is er allemaal al. Als we goed luisteren horen we van binnen zachtjes melodieën opkomen. Het is de Tarantella … Boem speelt de eerste noten op mondharmonica en Pantalon slaat zachtjes op de trom… Mama herkent de melodie …Nog meer verademing … mama begint te zingen… Meisje ontspant en krijgt een heldere onderzoekende levendige blik en houding … we maken samen muziek … wat heerlijk wat fijn…. Moeder leeft ook helemaal op. En wij zijn erbij! Boem en Pantalon. Di mama en haar babbina… Er schiet nog een melodie door het hoofd van Boem … Azzurro… En mama zingt hem helemaal mee…. Nu ik dit opschrijf realiseer ik mij dat ik als kind van 3 op vakantie was in Italie met vader moeder broer en zus. Mijn vader had de single Azurro…

Kan het nog? We zijn er al een tijdje maar Meisje is zo wakker en bij en Mama is ook zo blij… we kunnen elkaar volgen! O mio Babbina cara …. Mama glimlacht gelukkig. Wat een vreugde.

We sluiten af en als we om de hoek van de kamer zijn en nog even stilstaan komt di mama met babbina in de armen om de hoek kijken…. Babbina wees direct naar de deur toen wij de hoek om waren…

Zo fijn en zacht … Pantalon blaast nog op zijn wijze enkele belletjes en de melodie van di Tarantella wordt nog eens ingezet.

Fijne dag.

Toedeloetjes. DaBoem

3 thoughts on “Tarantella Azurro di Babbina”

 1. dear Boem,
  …….you are talking about us!!!!
  and everything you describe went EXACTLY like this.
  So many emotions, and Lia with a smile on her face, she was looking for you when you went away!
  grazie grazie grazie Carla e Lia Babbina

 2. Ja, en een mooie mama hebben jullie uitgezocht om samen mee te zingen, zij is mijn favoriete mezzosopraan. Bedankt voor her opvrolijken van kleine Lia en haar mamma (en oo alle andere kinderen en mamma’s en pappa’s)

 3. Oh Wauw did not know you are an opera singer artist … It was a great honour to play for you and your babbina 🙂 Sometimes i write as i feel. And while writing i bring up scenes or history of my own life. The italian tarantella, azurro reminds me of my father who passed away last year, and the mom is my second love in life here. Take care of you and the babbina 🙂 Love, Boem/Pantalon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *