YOU HAVE 10 MORE SECONDS TO FINISH YOUR ACT. I DON’T HOPE IT’S THE SHIT YOU’VE JUST SHOWN US!

Fluisterde een van de beste clownsmeesters die ik ken in mijn oor. Vervolgens liep hij rustig naar de zijkant en liet mij verder spelen. De andere 14 deelnemers verwonderden zich over het vervolg van mijn act.  Brrrrrr.  Watskebeurt? Nothing, Nichts, Nada, Niente, Nottie!. Soms kan het ruiken van een  simpele geur, het proeven van een bepaalde smaak, het horen van een specifiek geluidje, het zien van een bepaald gezicht of plaatje of het voelen van een voorwerp je binnen een fractie van een seconde terugbrengen in de tijd… F L A S H B A C K

 “The Whisper Gate” vond jaren geleden plaats tijdens een zesdaagse Masterclass “ W h o  I s  Y o u r  C l o w n” van Nader Farman. We waren alle 15 aan de beurt. De een 5 minuten de ander wel meer dan een uur. Ik heb er veel van geleerd. Zelfs achteraf een jaar later, en zelfs nu nog jaren later. First Sense Than Move. Wat zeggen je zintuigen? Daarna pas inzetten. How do you feel now? Ok, play on. Waar plaats jij actief en bewust de  focus? Dreaming doesn’t get you anywhere !!

 Waarom hoorde ik Nader’s woorden laatst weer? Welk zintuig prikkelde mij? Ik was aan het mijmeren over een praktijkbegeleidingsochtend van niet zo lang geleden. Als cliniclown worden we twee keer paar jaar “gecoached”. Er komt dan een medeclown kijken naar mijn samenspel, opbouw, inzet, verhaallijnen bla bla bla. Het blijft een kunst om goed te blijven doen wat je moet doen als er iemand naar je spel komt kijken. Want je speelt ook nog eens in duo dus daar kan ook het een of ander misgaan.

 Om een lang verhaal kort te houden … ik hoorde achteraf de woorden van Nader door mijn hoofd suizen. You Have 10 more seconds to finish your act. I don’t hope it’s the shit you’ve just shown us.

 Wat doe je er dan mee? Je evalueert en komt tot een ontdekking. Je leert, ontwikkelt jezelf, groeit en toch een terugval. Bestaat er een oplossing? Want alles is er al – je hoeft het alleen maar te zien zei Henk Hoffman eens in een van zijn trainingen over spel/verhaal maken.

 Ik zal meer mijn Senses gebruiken. Does that make sense? Sense Sense Non Sense. Say it again? Say What? And then move.

 Nader Farman  is een van mijn Masterdocenten die ik ken. Natuurlijk zijn er nog meer die mij geprikkeld hebben. Eric de Bont, Didier D’Anthois, Grindl Kuchirka, Daniel Rovai, Jacqueline Kaptein, Rene Kres, Dieter Bartels, Ruut van Hooft, Hans Koops, Henk Hofman, Laura Fernandez, Fransois Simons, en last but not least mijn speelmaatjes speelmaatjes Jop, Toffie, Pantalon, Pep en nog vele anderen. Ik zal ze later in een verhaal of anecdote verwerken.

Deze keer hou ik het bij Nader Farman. Bepaalde mensen die ik goed ken… kan ik feilloos nadoen. Regelmatig als ik ergens moet optreden …. Fluister ik mezelf als Nader bepaalde visies in.  En dat is geen 10 seconds stuff. Maar clowns empowerment stuff. Go Go Go !!!

3 thoughts on “YOU HAVE 10 MORE SECONDS TO FINISH YOUR ACT. I DON’T HOPE IT’S THE SHIT YOU’VE JUST SHOWN US!”

  1. Klinkt bekend. Soms ben je zo gefocust op wat je doet dat je het publiek gewoon vergeet. Misschien wil het wel iets heel anders zien/horen/ervaren? Daarom is het immer van belang je bewust te zijn van het publiek. Daarom was werken in The Amsterdam Dungeon zo’n goede leerschool voor mij. In principe speel je afwisselend zo’n zes verschillende rollen. Maar elke tien minuten voor compleet ander publiek. Hetzelfde stuk ziet er heel anders uit of je het speelt voor Engelse Hooligans, de Jostie Band op hun uitstapje of een groep buitenlandse doven (Daar sta je met je tekst!). Misschien ook iets voor jou? Ze zoeken regelmatig mensen en het kan ook part-time. Het salaris is misschien niet geweldig maar de ervaring maakt dat meer dan goed.

  2. @Terrebel. Ja inderdaad. Soms vergeet je het publiek. Juist clowns hebben het publiek nodig. Als een tennisgame… de clown serveert… en het publiek slaat de bal terug… Juist ook in deze training kwam dit heel sterk naar voren. Waar plaats je de focus en komt ie terug. Yammie Yammie. hoor. Het is contact maken, in contact blijven. Je senses volgen, reacties volgen en hierop inspelen. Veel maar wel lekker.

  3. Mja…. mooi stukje Hans. Wat betreft Nader, veel van hem geleerd, meedogenloos is ie ook, zo af en toe :o) Zo fijn dat je hem af en toe even ‘na doet’…
    Leuk om je blog te lezen!

    Groet, Joscha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *