Muziek Dans Mensen – Sjonneberregs Let’s Dance !!!

Vanmiddag zat ik met mijn goede collega Joscha in de auto van ziekenhuis Onze Lieve Vrouwe naar ’t Slotervaart en daarna naar ’t Kennemer in Haarlem. We hadden het onder andere over de film Billy Elliot. Ik imiteerde even Billy bij de auditie, omdat ik die scène zo mooi vind.

“One more question Billy, What does it feel like when you’re dancing?”
Well eh … I don’t know! … It’s just … when I dance … move .. I don’t think, I forget everything .. . Like I’m free … like a bird…yeah.

Wat je allemaal niet voor obstakels moet overwinnen om DAAR te komen. Het punt dat je je Passie kunt beleven of eindelijk aan kunt gaan. Dat zijn volgens mij de motieven in de film.

Muziek, Dans, Noten, Toonladders, Maten, Pasjes, Choreografieën, Pas de Deuxs, Pas de Chats, Pas de Bourres en ja ook die Pas de Quatres van lang geleden..
Sjonnerberregs!! Ik ben eran verslaaaaaafd. Zijn ut herinneringen an emoties? Iets wat je eerder hebt meegemahkt? Een tof moment? Een kanjer? Of die eerste keer … dat je … vet kickend zoenend op het schoolfeest je eerste verkering een delirium zoende en daarbij je tong verdraaide?

Toen ik klein was, en de autoritten van De Rijp naar Amsterdam of Utrecht nog uren duurden droomde ik achter op de bank weg … Kiki Dee& Elton John,
Abba Dancing Queen Nananananana … ja die van die zomer die alweer voorbij was. Toen kon je nog schapen en koeien tellen langs de A2…

Laters kreeg ik van mijn grote zus instructies voor het dansen: I Wish van Stevie Wonder doet mijn bloed nog steeds goed golven. Grote broer draaide al , Peter Tosh, en Linton Kwesi Johnson, en … SKA muziek The Specials. Daar pak je dan ook weer wat van mee. Tussen I want You van Cheap Trick en Another Break in the Wall van Pink Floyd in.
Dansen in Maxim Hoorn met Rude Boys on tha beats of , Selecter, Specials,. Waanzinnig. Hier is denk ik het echte bewegen begonnen. Maar dan wel met zonnebril op en volledig in zwart wit outfit. Uitgaan dansen Kool & The Gang, Don’t Stop ’till You get Enough, Fame, Starmaker Klassiek Ballet, Show-Dans, Jazz-Dans, Jazz-Ballet bij balletschool Stedebroec, Jazzmuziek (Al Jarreau Pat Metheny) Klassieke muziek, Tears Run Rings, Tell me Why,

Domino Dancing[/url], Being Boring, Viva la Diva’s Marlene Dietrich, Janis Joplin, Laziest Girl in Town Billie Holiday, Tina Turner, Uncle Satchmo, Frank Sinatra ik heb ze goed geobserveerd.
De muziek, de dans en de mens…


Ik kan er geen genoeg van krijgen. Van concerten niet, van de passie of drang om te dansen niet. Waar die behoefte of passie om te bewegen vandaan komt ? Ik wilde er eerst een verklaring voor zoeken….. uiten van een stemming of gevoel? (H)Erkennen van een stemming of gevoel? Vanmiddag maakten we nog muziek voor een 2 jarige, die spontaan begon te shaken en smilen. Doen we ut dan voor die kleine in ons? Ik krijg een interne ingreep. Ho nou. Houd toch op met die verklaringen zoeken. Gaat uit die kop en geniet gewoon. Ik hoef er geen verklaring meer voor.
Ik geniet er gewoon van. Ik leef erop, ik draai erop ik adem er op in en uit. Alle noten, dansen, gezicht uitdrukkingen, houdingen, intonaties, bewegingen, trekjes… die zitten in het flirten van Chaplin de domheid van Stan of de baasrollen van Oliver, de gracieuze moves van Vladimir Wasilev, Jekaterina Maksimova, maar ook, de buurvrouw die met rolator haar hondje uitlaat, de jongen die keihard rent om de metro te halen, de vrolijke buschauffeur en chagrijnige verpleegkundige die mijn vader verzorgde, die klasgenoot van wayback die een berichtje via hyves verstuurt, de eenzame buurman die je zelden ziet, de 5 mensen in de lift die hun tong verloren zijn, mijn moeder die een pom maakt, mijn vader die een van zijn vele dirigent-imitaties voordraagt en wat je zelf nog kunt verzinnen …………………

Ik luister graag naar muziek en muzikanten. Ik kijk er ook graag naar, ik geniet van pure acteurs, actrices, zangers, zangeressen en proef en voel aan en dan zet ik die zo om in beweging, mime, spel en muziek. Gewoon kicke dus met een dansie … enne …. We zien wel !! Leve de lol en de vrijheid van improvisatie !

Sjonneberregss…..!!! let’s dance !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *